Review TP-LINK TL-WDR3600 – un router rapid la un preț accesibil

Review TP-LINK TL-WDR3600 – un router rapid la un preț accesibil

Am câștigat acest router la concursul nwradu.ro. Iată review-ul meu:

Conform paginii producătorului, specificațiile produsului sunt:

• rețele wireless de 2,4 Ghz și 5 Ghz de 300Mbps, simultane, pentru un total de 600Mbps
• 2 porturi USB, pentru partajarea ușoara în rețea a imprimantelor, hard-disc-urilor portabile sau a stickurilor USB
• 4 porturi de rețea Gigabit (10/100/1000Mbps)
• 2 antene externe reglabile
• viteza mare de routare, control parental, IPv6, QoS pe baza de IP ș.a.

Routerul TP LINK TL-WDR3600 poate fi achiziționat de la:

• eMAG cu 295.99 lei
• PC Garage cu 295.99 lei

AMBALARE

Routerul vine ambalat într-o cutie alb cu verde, cu dimensiunile 31,2cm x 24,0 cm x 6,5 cm, care a încăput la fix într-o pungă standard Fancurier.

cutie TP-LINK WDR3600

Cutia routerului TP-LINK WDR3600.

componente TP-LINK WDR3600

Conținutul cutiei routerului TP-LINK WDR3600.

În ambalaj,  într-un cofraj sunt așezate următoarele:

• routerul TP LINK TL-WDR3600 (cu o folie peste partea glossy și ambalat într-o pungă)
• antenele (ambalate într-o punga ziplock)
• încărcătorul (ambalat într-o pungă)
• un cablu de retea de 1m
• un CD format mic
• manuale QuickStart, declarații de conformitate și alte câteva hârtii

PREZENTARE

Routerul este destul de mare, având dimensiunile 24,3 cm x 16,1 cm x 3,3 cm fără antene. În partea din față sunt 10 indicatoare iluminate cu LED-uri albastre, decupate în plastic astfel încât sa ilustreze alimentarea, funcționarea rețelelor wireless și pe fir. Aceste indicatoare sunt dificil de citit cu ledurile aprinse (un sticker cu text era mai bun). LED-urile sunt destul de puternice, fără să fie deranjante ziua sau dacă routerul este amplasat în colțul camerei, în afara razei vizuale. Conform unor review-uri pe net și a paginii producătorului, routerul vine cu LED-uri verzi. Probabil este vorba de primele versiuni ale routerului – cel primit este versiunea 1.6.

TP-LINK WDR3600 vedere sus

În partea din spate avem de la stânga la dreapta: prima mufă de antena, portul de alimentare, un buton de aprindere, un switch pentru pornirea și oprirea rețelei wireless, 2 porturi USB, cu 2 LED-uri indicatoare verzi între ele, portul WAN Gigabit de culoare albastră (unde se conectează cablul de internet de la provider), 4 porturi Ethernet Gigabit 10/100/1000 Mbps, de culoarea galbenă, un buton pentru resetarea securității rețelei wireless și a doua mufă pentru antenă. Îmi place că în partea din spate este un sticker explicativ pentru fiecare buton sau mufă.

Pe partea de jos avem 4 piciorușe din plastic simplu, fante de aerisire și un sticker cu câteva date importante: numărul de serie, MAC, PIN, userul și parola default, alimentare ș.a. De asemenea exista 2 găuri pentru fixarea pe perete, cu antenele în sus sau jos.

plasticul glossy

plasticul glossy

Routerul poate fi așezat pe o suprafață orizontala, ocupând o suprafață generoasă (32 cm x 34 cm, adică lungimea routerului x lățimea plus 10 cm – antenele, cablurile de rețea și stick-ul USB). Se poate monta și pe un perete, fie cu mufele și antenele în sus, caz în care nu se mai vad LED-urile, sau cu mufele și antenele în jos, caz în care scrisul de pe capac va fi invers și exista riscul sa cadă cablurile de rețea dacă au clipsuri rupte. Personal prefer la montarea pe perete ca mufele de rețea sa intre din lateral (modelul se poate monta și asa, cu mici improvizații și doar folosind cuie  speciale, îndoite la 90 de grade). Are un plastic lucios pe partea de sus, aproape oglindă, pe care se vad imediat orice amprente sau urme de praf.

consum curent

consum curent

Antenele se montează ușor, prin înșurubare, pot fi rotite cu 360 de grade și îndoite pe 3 poziții: drept, la 45 de grade și la 90 de grade. Segmentele în jurul articulației au 17 cm și 3,5 cm. Alimentatorul este destul de mare (7 cm x 5 cm x 3 cm) și a fost nevoie sa rearanjez cablurile în prelungitor, dar am găsit o combinație în care sa nu fie nevoie de o priză în plus. Cablul de alimentare este suficient de lung.

În funcțiune routerul consuma 4,5-4,6 W. Extrapolând, la o funcționare continuă 24/7, în fiecare lună consumă 3.25 kWh, 39 kWh anual. Costul pentru funcționarea continua este de 1.4 lei lunar și 18 lei anual. Pe parcursul funcționarii routerul a fost rece la contactul cu palma.

CONFIGURARE

Peste porturile de rețea este așezat un sticker care cere lansarea aplicației de pe CD înainte de montarea routerului.

După pornirea aplicației sunt indicați pașii pentru configurare: legarea cablului de la calculator la router, legarea cablului de la modemul providerului de internet, alimentarea la rețeaua de curent, verificarea funcționarii corecte, câteva informații (user și parola de la provider – le țin pe un sticky în spatele cutiei spliterului, ca sa nu mai caut contractul). Nu a fost nevoie de clonarea MAC-ului. În 2 minute aveam net funcțional pe toate calculatoarele.

Accesul în meniul de configurare se face prin pagina http://tplinklogin.net/ sau adresa 192.168.0.1.

Meniul de configurare este simplu de folosit, organizat oarecum liniar. Pentru asistență, manualul complet poate fi consultat de pe CD sau de aici.

Meniul este impartit in 3 zone: meniu de navigatie, setari curente si explicatii pentru ele.

Meniul este împărțit în 3 zone: meniu de navigație, setări curente și explicații pentru ele.

În stânga avem un meniu stufos:

STATUS: informații despre rețea. Pagina ar putea fi îmbunătățită prin introducerea unui grafic al rețelei, care să fie vizibil pe o singură pagină. Toate informațiile sunt acolo, dar în momentul apariției unei probleme, aceasta nu sare în ochi.
QUICKSETUP: a fost făcut de pe CD.
NETWORK: setări pentru rețeaua WAN, rețeaua locala și clonarea MAC-ului. Mi-am schimbat adresa routerului, fiind nevoie de un restart (durează cam 40 de secunde)
DUAL BAND SELECTION: permite selectarea canalelor care funcționează.
WIRELESS 2.4 Ghz: setări pentru rețeaua wireless. Am schimbat numele rețelei, am ales metoda de proțecție și parola. Se poate configura modul de funcționare (b/g/n), lățimea de banda, canalul și multe altele.
WIRELESS 5 Ghz: la fel ca la 2.4 Ghz.
GUEST NETWORK: permite pornirea unei rețele pentru vizitatori, fără parolă, cu posibilitatea limitării traficului și cu permisiuni de acces la mediul de stocare atașat routerului. Le-am lăsat închise (setarea standard). Acest meniu nu era prezent cu firmware-ul livrat.
DHCP: setări de alocare dinamica a IP-urilor. Am redus plaja de IP-uri la 15, am rezervat IP-uri pentru 2 calculatoare separat, pe baza de MAC.
USB SETTINGS: setări pentru porturile USB, pentru configurarea mediilor de stocare sau a imprimantelor. Revenim în detaliu mai târziu.
NAT: setări network array translation.
FORWARDING: reguli pentru routarea unor porturi, DMZ și UPnP. Am pus un calculator cu IP fix pe DMZ.
SECURITY: setări de securitate: firewall, cine are acces la meniul de control al routerului etc.
PARENTAL CONTROL: permite restricția unor site-uri (pe baza de adresa sau cuvinte cheie) către toate sau anumite calculatoare din rețea, în intervalele orare dorite. Au rămas oprite.
ACCES CONTROL: permite restricții asupra accesului la internet, pe baza unor reguli bazate pe MAC, adrese de net, intervale orare. Au rămas oprite.
ADVANCED ROUTING: se pot seta reguli de rutare hardware și se poate consulta tabelul de rutare.
BANDWIDTH CONTROL: permite limitarea vitezelor de download și upload. Util pentru abonamente cu trafic limitat.
IP & MAC BINDING: permite alocarea unor IP-uri fixe pentru unele calculatoare din rețea, pe baza de MAC și consultarea tabelului de IP-uri fixe.
DYNAMIC DNS: permite utilizarea unui serviciu de DNS dinamic. Util pentru hostarea unui site acasă.
IPv6 SUPPORT: setări pentru IPv6. Este pornit default.
SYSTEM TOOLS: setări de timp, diagnostic (ping și traceroute), upgrade firmware, resetare, backup și restore, repornire, log sistem, parola și statistici.

Am ajuns la firmware după 10 minute, parcurgând meniurile de mai sus. Toată rețeaua arata la fel ca pe routerul vechi, în afara de setările USB. Routerul a venit cu penultimul firmware. Fac un backup, downloadez ultima versiune de firmware (care adaugă rețeaua pentru vizitatori), o instalez, uploadez fișierul de backup. Surpriza plăcută: toate sunt configurate cum le-am lăsat și merg fără probleme.

Lipsește un sistem QoS pe baza de pachete (routerul vechi avea asa ceva și își făcea treaba bine).

În continuare am testat puterea semnalului și vitezele de transfer.

Testul se încheie configurarea și utilizarea stick-urilor USB și imprimantelor pe cele 2 porturi USB, urmate de concluziile testului.

4 Comments

  1. liviu - 17.10.2013

    Bravo, super review, dar vroiam sa te intreb altceva: cum se numeste dispozitivul cu care ai masurat curentul consumat ? Si daca stii un pret si de unde l-ai luat ar fi perfect, mersi!

  2. Cel mai bun router pentru RDS Fiberlink 1000 Mbps | nwradu blog - 13.01.2014

    […] bună. Singurul său cusur sunt porturile USB 2.0; preferam 3.0. Puteți citi un review complet aici. #gallery-9 { margin: auto; } #gallery-9 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.