Review TP-LINK WDR3600 – porturi USB si concluzii

Review TP-LINK WDR3600 – porturi USB si concluzii

Continuăm testul început aici și continuat aici pentru routerul TP-LINK WDR3600 câștigat în cadrul concursului nwradu.ro.

PORTURI USB – MEDII DE STOCARE

Routerul a fost testat cu 3 stickuri USB:

A-Data N005 32GbA-Data S102 16Gb
• Corsair Survivor 8Gb.

Meniurile nu sunt foarte intuitive la prima vedere (nu e foarte clar dacă merg toate, merg doar câte una s.a.m.d.). După consultarea documentației și un pic de butonat merg toate trei variantele simultan, cu posibilitatea de a partaja pe FTP și Media Server tot stickul sau doar anumite directoare. A fost surpriza plăcută a testului, după experiențele extrem de neplăcute cu routerul vechi.

stick USB in router

Configurarea se face în felul următor în meniul USB SETTINGS:

1. submeniul storage sharing: service status se alege started, dacă nu sunt văzute stickurile se da rescan. Fiecare port USB ține minte pana la 8 stickuri/harddisc-uri externe. Fiecare stick primește un volum cu numere de la 1 la 8 pentru portul USB1 și de la 9 la 18 pentru portul USB2. Sunt afișate informații cu privire la capacitate, spațiu liber, spațiu utilizat, procent liber. În acest moment stickurile pot fi folosite în windows, prin următoarele metode:

a. varianta din manual: comanda run, tplinklogin.net, se deschide o fereastra explorer cu volumele și imprimantele routerului
b. varianta windows simplă: se face un shortcut pe desktop pentru comanda tplinklogin.net, care deschide fereastra de la punctul de mai sus sau se poate mapa drive-ul.
c. varianta total commander: se fixează direct volumul extern dorit în bara de volume a programului (meniul NET-> network connections: litera dorita, adresa \\tplinklogin.net\volume1). Consider aceasta varianta cel mai ușor de folosit.

2. submeniul FTP server: se alege server status started, se poate alege ca serverul sa fie vizibil de pe internet (opțiune utilă dacă aveți IP fix, nu știu dacă se poate rezolva împreună cu opțiunile Dynamic DNS ca adresa să fie ușor de accesat pe un IP variabil), port, internet adress, directoare sharuite.

3. Submeniul Media Server: Server status started, bifați autoscan 2 ore (trebuie dat autoscan de fiecare data când copiați fișiere, dacă vreți sa le accesați imediat), add share folder pentru partajarea folderelor dorite (filme, muzica, fotografii). În acest moment folderele partajate pot fi accesate de pe dispozitivele media din casă (pot fi accesate și de pe PC-uri, dar se deschid automat în media player, în bibliotecă. Pe calculatoare recomand răsfoirea și utilizarea folosind varianta storage sharing).

4. Submeniul user account: useri și parole pentru serverul de FTP.

Transfer de stick A-Data N005 32 Gb pe SSD Kingston 128 GB - routerul se plafoneaza pe la 11-12 MB/s

Transfer de pe stick A-Data N005 32 Gb pe SSD Kingston 128 GB – routerul se plafonează pe la 11-12 MB/s

 

Routerul nu are client de torrente cu descărcare direct pe stick (la asus se cheamă download master, nu l-am folosit pentru ca avea doar client FTP și un singur port USB folosit pentru imprimantă), dar suporta DD-WRT.

Odată înțeles, sistemul de partajare a mediilor de stocare externe este foarte util și ușor de folosit. Partajarea fișierelor este mult mai ușoara, fiind posibil accesul la fișiere și de la alta locație, prin internet. Este o opțiune foarte utilă pentru acasă sau pentru firme de mici dimensiuni, care nu au nevoie de spațiu mare de stocare (cu rezerva că fișierele șterse de pe stick sunt șterse definitiv și nu există recycle bin). Se poate face un N.A.S. foarte ieftin. Routerul limitează vitezele de transfer la aproximativ 12 MB/s, deci nu merită să utilizați stick-uri foarte rapide pentru fișiere mari.

UTILIZARE PE SMART TV

Pe televizor nu au fost probleme din cauza routerului, a fost văzut odată cu pornirea Media Serverului. Este mult mai ușor de partajat fișiere prin acest sistem, spre deosebire de variantele clasice în care era obligatoriu sa am un calculator pornit (am renunțat la aceasta variantă după 2-3 vizionari) sau mă plimbam cu stick-ul de la calculator la televizor. Un mare, mare plus.

Accesul la fișiere se face alegând rețeaua locală din meniul televizorului și navigând pe dispozitivul dorit (în cazul de fata routerul).

smartv retea smartv filme

UPDATE: un fișier .mkv nu a mers de pe router, dar direct de pe stick a mers fără probleme. Nu îmi dau seama de ce. Restul fișierelor au funcționat în regulă.

UPDATE 2: nu merg fisiere video mp4. Sunt vazute ca fisiere audio.

PORTURI USB: PRINT SERVER

Prima surpriză, imprimanta Kyocera KM 1635 apare în lista de imprimante compatibile. Atunci începem cu multifunctionala, care nu apare 😀

În meniul USB SETTINGS, submeniul Print Server se verifică dacă serviciul este pornit.

Ghidul de instalare spune așa: se instalează driverele întâi pe fiecare calculator care are nevoie de imprimanta respectivă, se pornește aplicația de pe CD și se urmează pașii indicați. Se setează autoconnect la imprimanta respectiva în programul TP LINK USB printer controller. În acest moment multifunctionala poate fi utilizata, conform ghidului. Cu reticență, pe baza experiențelor vechi, deschid un editor text, dau print pe imprimanta (care apare ca imprimanta locala în continuare). Nimic. Știam eu… Se pare ca nu, după 1 sec imprimanta se încălzește și iese mandra minune:

Pagina este scoasa pe o imprimanta care nu este trecuta in lista de imprimante compatibile.

Pagina este scoasă pe o imprimantă care nu este trecută în lista de imprimante compatibile.

Timp de execuție: 3 minute (driverele erau deja instalate, imprimanta fiind folosita direct pe calculator).

Acuma o și scanam: în programul TP LINK USB printer controller selectăm imprimanta, facem click dreapta, dam network scanner și… “please install the scanner driver then use the network scanner.” Atâta doar că era instalat. Caut pe net, descarc, instalez, nu merge în continuare.

După ce am scos imprimanta din router și am legat-o înapoi la calculator imprimanta a funcționat normal și nu a fost nevoie de alte modificări (reinstalat drivere).

Deși multifunctionala nu este suportata de producător, am reușit sa configurez și să printez foarte ușor prin router. Mecanismul de instalare este mult mai ușor decât la routerul vechi (care nu suporta scanare și unde era nevoie de instalare locală, instalare pe router ca imprimantă externa și se făcea un fel de bridge, apărând 2 imprimante pe calculator cu același nume pe porturi diferite). Viteza de printare este similara cu cea a routerului vechi, existând un delay de o secundă față de printarea directa.

Fara alte drivere, 2 click-uri si am listat pe alta imprimanta.

Fara alte drivere, 2 click-uri si am listat pe alta imprimanta.

UPDATE: trecem la imprimanta A3 Kyocera KM-1635.

Driverele sunt instalate – imprimantă locală pe desktop-ul E4400. Se muta cablul în portul USB din router, se deschide aplicația TP-LINK USB Printer Controller, instalată mai devreme, imprimanta este văzută, se selectează auto-connect pentru ea și se poate folosi. Da, ați citit bine, asta e tot!

Există aceiași mică întârziere (în acest caz obișnuită pentru mine – această imprimantă era legată la routerul vechi).

Trecem la calculatorul i5 cu Windows 7. Chestiuni introductive: nu există drivere windows 7 pentru imprimantă, dar imprimanta mergea ca imprimanta locala cu driverele de Vista, cu condiția să dai un restart. Când reintrai în Windows iți scotea toate documentele. De vis! Pe routerul vechi la peste 30 de secunde după ce apăsai print era tipărită prima pagină, după care, în funcție de cât noroc aveai, ieșeau restul paginilor la fel de încet sau nu mai se tipărea nimic (nici de pe alte calculatoare) și era nevoie de un restart la router. Superb!

Ia să vedem ce știe TP-LINK WDR3600: se instalează imprimanta local (cu driverele de Vista 64), se instalează programul TP-LINK USB Printer Controller, se setează imprimanta la autoconnect, print și după câteva secunde…

Kyocera KM 1635 windows 7 printing TP-LINK WDR3600

Faza asta a fost cireașa de pe tort a testului: fără restart, fără blocat coada de documente, cu drivere de Vista pe W7, pentru orice tip de documente. Nu știu ce au făcut programatorii de la TP-LINK sub capotă, dar funcționează bine de tot.

CONCLUZII 

Routerul TP-LINK WDR3600 are 4 porturi gigabit, wireless 802.11 a/b/g/n pe frecventele 2,4 Ghz si 5 Ghz (300 Mbps fiecare, în total 600Mbps) 2 porturi USB pentru partajarea imprimantelor și mediilor de stocare (stick USB sau harddisc portabil) și se vinde la un preț de 295 lei pe eMAG si PC Garage.

The good: raport preț performanță excelent, viteze de transfer bune, rapid și ușor de configurat, sistem bun de partajare în rețea a stickurilor USB și harddisc-urilor portabile (rezulta un NAS foarte ieftin), sistem rapid și comod de imprimare, listă mare de imprimante compatibile, stabil pe durata testului.

The bad: limita de 12 MB/s la transferul de pe stick-urile atașate, semnal wireless satisfăcător, destul de mare.

The ugly: ledurile albastre fac dificila citirea indicatoarelor de funcționare.

Îl recomand cu căldură pentru utilizarea acasă sau în cadrul unei firme mici, într-un spațiu restrâns (apartament sau spațiu comercial mic). Poate fi utilizat și într-un spațiu mai mare, dar cu reducerea corespunzătoare a semnalului și vitezei prin rețelele fără fir. În urma testului îl va înlocui pe vechiul router (care va fi retrogradat pe post de repeater).

9 Comments

  1. Vlad - 17.10.2013

    Felicitari omule… se vede ca esti old school 🙂 (dupa totalcmd)
    Frumos review. Intrebarea mea, ramane pe partea cu semnalul.

    • Vlad - 17.10.2013

      Mersi. La semnal a fost cam pe-acolo cu un Asus RT-N13u si aproape dublu fata de un WRT54G, care a murit acum un an si ceva, prajind si placa de retea onboard la un calc. Treaba cu semnalul o rezolv cu Asus pe repeater.

  2. Mag - 20.10.2013

    Cand ii pui ddwrt?

  3. Gabi - 12.12.2013

    Salut.
    In review arati ca “Partajarea fișierelor este mult mai ușoara, fiind posibil accesul la fișiere și de la alta locație, prin internet.” Sint cam profan in domeniu si vin cu o intrebare: pot accesa fisiere video de pe NAS-ul cuiva pe care il are conectat la un router de acest fel? (eu avind tot WDR3600)
    Multumesc.
    P.S.: felicitari pentru review

    • Vlad - 12.12.2013

      De pe internet se poate accesa doar FTP (trebuie copiat sau scris fisierul – se poate intrerupe si relua de unde a ramas, dar nu se poate reda pe PC sau TV). Este nevoie de IP fix sau de un serviciu dinamic dns (exista la optiuni in router, eu nu-l folosesc, dar am un prieten care foloseste sistemul asta ca sa isi acceseze de la birou anumite fisiere de acasa).

      Pe retea locala se poate partaja cu media server (se pot vedea filme direct pe TV, unele tipuri de fisiere nu sunt recunoscute), storage server (se pot folosi pe orice calculator cum ai folosi un stick USB) sau server FTP (nu are rost pe retea locala). Cele trei modalitati de partajare se pot suprapune, de exemplu: se partajeaza tot stickul pe storage server, cateva foldere (de exemplu filme, muzica) se pot partaja pe media server si alt folder (de exemplu arhiva) pe ftp pentru acces de pe internet.

  4. Gabi - 13.12.2013

    Multumesc foarte mult pentru lamuriri.
    Recunosc faptul ca am cautat destul de mult modalitatea prin care as putea vedea filme de pe NAT-ul altei persoane insa nu prea am gasit nimic pentru ca nu stiu exact ce sa caut iar rezultatele care se intorceau nu aveau nici o legatura cu ce doream eu.

    Ma interesa daca exista aceasta facilitate pentru ca am un copil mic care se uita la desene animate insa doar pe bucatele. Are favoritele lui, bucati de 3-5 minute. Asta face sa urmareasca 20-30 de desene animate pe care eu nu le am dar si daca le-as avea, hardul meu extern este destul de mic.

    Revenind, doream sa pot accesa si urmari desene animate de pe NAS-ul unui prieten insa, din pacate, inteleg ca nu prea am aceasta posibiliitate. Presupuneam ca nu va merge, de aceea urma sa imi iau un router Mikrotik despre care auzisem ca ar avea aceasta facilitate. La testare, Mikrotik-ul nu trecea de 250MB download (la abonamentull de 1GB) motiv pentru care am renuntat iar acum astept WDR3600.
    Multumesc din nou pentru amabilitate.

  5. Ora Exacta - 15.12.2015

    Navigand pe netul din Romania uite ca am nimerit
    pe pagina dvs.. Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de
    pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

  6. Silvia - 14.09.2018

    Este un router foarte bun, il folosesc de ani de zile, isi merita toti banii.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.